Kimbino
Kimbino

Black Friday 2020: jak nakupovat šikovně a bezpečně?

27. října 2020

Nelze popřít, že když do obchodů zavítá Black Friday, nakupuje se mnohem více než kdykoliv jindy během roku. Není se čemu divit, v mnoha obchodech slevy šplhají dokonce až k 70 %, což rozhodně není málo. I když se jedná o akce, kterým takřka nelze odolat, stále je třeba si zachovat určitou dávku soudnosti, abyste nakonec spíše neprodělali. Jak ale nakupovat během Black Friday, abyste skutečně ušetřili? Prozradíme vám pár tipů, jak to zvládnout nejen levně, ale i bezpečně!

Chraňte si své osobní údaje

Asi vám nemusíme vysvětlovat, jak to u nás momentálně vypadá. Aktuální bezpečnostní opatření s námi zatím zůstávají, a jelikož se situace zatím příliš nezlepšuje, spíš se k nim budou přidávat další, než aby ubývala. Je tedy dost možné, že se Black Friday nákupy přesunou hlavně na internet.

Spousta obchodů naštěstí stihla na krizi reagovat a některé s možností online nákupů přišly ještě dříve, takže se nemusíte bát, že byste o něco přišli. Je však třeba počítat s tím, že se s touto formou nákupů pojí určité riziko, obzvláště pro ty, kteří s ní nejsou tak seznámení. V sázce jsou totiž osobní data každého z nás, avšak pouze pokud nebudeme dostatečně opatrní.

V první řadě je třeba se vyhnout takovým obchodům, kde po vás chtějí zbytečně velké množství osobních informací, které jsou pro nákup irelevantní. Také se vyplatí k nákupům používat anonymní okno – v dnešní době tuto možnost umožňuje každý webový prohlížeč – a vypnout při nich využívání souborů cookies.

Ujistěte se, že je sleva skutečná

Velmi oblíbenou strategií některých prodejců je také to, že své slevy prezentují jako vyšší, než ve skutečnosti jsou. Cílem je v zákazníkovi vyvolat pocit, že skutečně výrazně ušetří, a tak ho přimět k nákupu, přestože reálně může dost prodělat.

Taktik k tomu využívají hned několik. Často uvedou smyšlenou původní cenu, která je natolik vysoká, že po odečtení slevy je finální cena produktu téměř stejně velká, jako kdyby žádný Black Friday nebyl. Někdy zase použijí reálnou cenu, ale takovou, kterou mělo zboží při uvedení na trh, což znamená, že jeho reálná hodnota je výrazně nižší a sleva tím pádem opět není tak výrazná.

Porovnávejte akce různých obchodů

K tomu, abyste se ujistili, že ceny zboží jsou skutečně adekvátní a slevy takové, jak je obchodníci prezentují, vám pomohou akční letáky. Kimbino pro vás dokonce připravilo sekci Black Friday, kde všechny letáky vydané v rámci tohoto nákupního svátku najdete hezky pohromadě, a tak pro vás bude nakupování o poznání jednodušší.

Až budete hledat nějaký produkt, který si plánujete v rámci Black Friday zakoupit, otevřete si letáky od různých obchodů a zkuste v nich produkt najít. Porovnat si můžete jak finální, tak i původní ceny zboží, díky čemuž snadno zjistíte, které slevy jsou reálné a kde se vám tím pádem podaří nakoupit opravdu nejvýhodněji.

Black and Gray Laptop Computer With Turned-on Screen Beside Person Holding Red Smart Card in Selective-focus Photography

Nekupujte úplné zbytečnosti

Tipy a triky pro úspěšné nákupy v rámci Black Friday nemůžeme uzavřít bez toho, aniž bychom se zaměřili i na vaše osobní návyky. Jak už jsme zmíniili, slevy sice vypadají lákavě, nicméně pokud otevřete internet a budete bezhlavě objednávat hromadu různého zboží, žádnou úsporu si reálně nepřinesete. Utratíte totiž spoustu peněz, nehledě na to, jak moc jsou aktuální akce výhodné.

Jak se tomuto jednání vyhnout? Stačí prostě jen přemýšlet nad tím, co kupujete, a na nákupy se připravit předem – s nákupním seznamem. Když si jasně stanovíte, kolik si můžete dovolit utratit a co vlastně chcete kupovat, mnohem snadněji se vyhnete nerozvážnému utrácení a tím pádem skutečně využijete Black Friday tak, abyste z něj vytěžili maximum nejen vy, ale i vaše peněženka.

Vyhledávání

Zaregistruj se a využij všechny výhody.